19 Eylül 2008 Cuma

BAHARATLAR

Baharatın Öyküsü

-Ada Çayı
Gece terlemelerini keser, çok sinirli kişilere çok iyi gelir gerginliği alır, mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Öğrencilere, kansızlık çekenlere, hastalıktan yeni kalkmış kişilere çok iyi gelir. Tansiyonu yükseltir.

-Anason
Haziran - Ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50 - 60 cm yüksekliğinde, bir senelik bitkidir. Başta Ege Bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir. Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason tıpta midevi bağırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir. Anason yüksek dozda alındığında baş ağrısı, uyuşukluk ve görme zorluğu yapar. Daimi kullananlarda anisizim hastalığına sebep olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden gazları gidermek için oldukça etkilidir.

-Biberiye
Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk - mavi renkli çiçekler açan, 1 - 2 cm yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Mide ve bağırsak uyarıcı, idrar söktürücü ve safra atıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Hazımsızlığı giderir, çarpıntıları keser, yarım baş ağrılarını keser (migren) keser. İdrar ve adet söktürür.

-Civan Perçemi
Haziran - Eylül aylarında, beyaz veya pembemsi renkli çiçekler açan, yol kenarlarında, tarlalarda ve kurak topraklarda yetişen 20 - 100 cm yüksekliğinde, kokulu, çok senelik ve otsu bir bitki. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçerisindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

-Fesleğen
Haziran - Eylül ayları arasında, pembemsi veya sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, 20 - 40 cm yüksekliğinde, çok senelik, kuvvetli kokulu, otsu bir bitkidir. Fesleğen midevi, yatıştırıcı ve bağırsaklarda gaz teşekkülüne mani olucu özelliklerinden dolayı % 1 - 2'lik çay halinde kullanılır. İdrar yolları hastalıklarına karşı tesirlidir. Tohumlarından öksürük kesici olarak istifade edilir. Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanılır. Ete, balığa ve sosise konur. Öksürüğü kesici, hazımsızlığı ve baş dönmeleri giderici özelliği de bilinir. Arı sokmalarına karşı da faydalıdır. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahta kurusu gibi haşaratları kaçırır.

-Gelincik
Bileşiminde zamk, şeker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumuşatıcı ve uyuşturucu bir tesiri vardır. Öksürük ve nezle gibi hastalıklarda yumuşatıcı olarak şurup halinde verilir. Uykusuzluğu giderir. Yanıkları iyileştirir. Çiçekleri su içinde şişelerde güneşte bekletilerek şerbeti çıkarılır. Yazın şerbet olarak içilir.

-Ihlamur
Ihlamur’un kış ıhlamuru, yaz ıhlamuru, kırmızı ıhlamur ve gümüşi ıhlamur gibi türleri bulunmaktadır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullnılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.

-Isırgan Otu
Bu bitkinin yakıcı tüylerinde formik asit bulunduğ birçok yerlerde kayıtlı ise de tüylerin taşıdığı userada asetilkolin ve hitemin vardır. Eskiden romatizma ve siyatikte kullanılırdı. Yapraklarından hazırlanan infüzyon, şaç dökülmesine karşı tatbik edilir. Ayrıca aybaşı kanamalarını düzenler, balgam söktürür. Burun kanamasını keser. Haricen tatbik edilirse, çıbanlarda faydalı olduğu bilinmektedir

Hiç yorum yok: