15 Eylül 2008 Pazartesi

**KERATOKONUS



İleri teknolojik tetkik araçları sayesinde artık Keratokonus teşhisi kolaylıkla konabiliyor. Kayseri Göz Merkezi’nde kırma kusurları tedavisi için başvuran hastalar değerlendirildiğinde, yapılan üst düzey tetkikler neticesinde bir çok hastada Keratokonus yada Keratokonusa meyil olduğu tespit edilmektedir.



Keratokonus nedir?

Keratokonus gözün en önde yerleşimli saydam tabakasının yani korneanın, ilerleyici incelme ve sivrileşmeyle giden hastalığıdır. Bir başka deyişle korneadaki şekil bozukluğu da denilebilir.

Keratokonusun tedavi yöntemleri

Keratokonusta en iyi görme yarı sert tipte kontakt lensle elde edilir. Ancak hastanın kullanmaya istekli ve bulunduğu ortamın hijyenik koşullarının uygun olması gerekir. Bu şartlar altında eğer kornea kontakt lens uyumu sağlanırsa hasta uzun yıllar kontakt lensle hayatını sürdürür.

Kontakt lens kullanamayan veya gözüne kontakt lens uymayan hastalarda keratokonus ileri döneminde değilse kornea içi halka uygulaması iyi bir alternatif olabilir.

Bu halkalar mevcut refraksiyon kusurunu bir miktar azaltarak daha iyi bir görüşe kornea şeklini düzelterek gözlük veya kontakt lens gerekirse daha iyi bir uyuma neden olurlar.

Keratokonusun son döneminde görüş çok düşük, hasta kontakt lens veya kornea içi halkalardan faydalanmayacak durumda ise tedavi seçeneği kornea naklidir.

Hiç yorum yok: